Värmepumpar – sänk kostnaderna för hus & hem

Att driftkostnaden i våra hem till stor del består utav uppvärmning är knappast någon nyhet. Såväl varmvatten som värme för komfort skall värmas upp för att lokalen eller byggnaden ska bli bekväm. Så när man vill spara pengar eller göra en investering för framtiden, vilken värmekälla ska man snegla efter? Det har visat sig inte alltid vara så enkelt.

Så värmer vi våra bostäder

Byggnadsuppvärmning har länge varit ett ständigt aktuellt ämne särskilt i det kalla landet Sverige. Att värme är viktigt behöver knappast påpekas men under senaste 30-40 åren handlar det inte bara om energi utan också miljö. På marknaden finns det flertalet olika lösningar för att värma upp hemmet. Olja, pellets, el, fjärrvärme och värmepumpar är de vanligaste alternativen idag. Olja och direktel har minskat i sin användning till följd av högre beskattning och priser men används fortfarande på sin hålla.
Oftast är det emellertid en fråga mellan värmepumpar som ställs mot väggen tillsammans med fjärrvärme. Hus- och villaägare över hela Sverige frågar sig ofta vilken som är den bästa och mest kostnadseffektiva lösningen. Detta har visat sig vara svårt att svara på och i ärlighetens namn finns det inget universellt svar. Det finns många faktorer och parametrar som spelar in i slutpriset som varierar inom allt från elnätstaxor till installationsavgifter.

Bergvärmepump kan sänka kostnaderna

För att sänka kostnaderna för sitt hem gäller det att tänka långsiktigt – se tips här. Det handlar om att se hur länge man planerar att bo i hemmet samt vilken typ av bostad det är som ska värmas upp. Till exempel är ett flerfamiljshus ofta bättre anpassat för pumpar än fjärrvärme. Så en bergvärmepump kan sänka kostnaderna medan i småhus brukar många föredra fjärrvärme. Ett smart tips kan vara att prata med grannar eller andra i kvarteret som har bytt till värmesystem för att höra deras åsikter.
Det är viktigt att komma ihåg en värmepump ofta är en långsiktig investering i hemmets värde och komfort. Livslängden är generellt på minimum 20 år och är någonting som generellt kommer med en lite högre investeringskostnad än andra energimedel. Det är dock värt att notera det faktum att den totala kostnaden varje månad är ofta där man sparar in pengarna.

Värmepumpar ingenting nytt

Varmepumpar minskar kostnaderFaktum är att värmepumpens koncept absolut inte är någonting nytt och modernt. Snarare tvärtom. Grundprincipen har funnits sedan 1852 och tekniken tillgänglig sedan slutet av 1800-talet. Runt om i Europa så slog dock inte värmepumpen riktigt igenom förrän mitten på 1950-talet och i Sverige uner 70-talet. Under årens gång har marknaden utvecklats och man hittar allt från små frånluftsvärmepumpar som har en effekt på någon enstaka kilowatt till enorma fjärrvärmepumpar med effekter uppåt 50 MW.
Nu år 2016 så finns det generellt fyra stycken sorters olika värmepumpar som alla har sina unika egenskaper och krav på installation. Gemensamt med alla fyra sorter är dock att driftkostnaderna är låg och driftsäkerheten hög. En värmepump går sällan sönder eller kräver mycket underhåll vilket är till stor fördel eftersom de är tekniskt komplicerade och kräver experthjälp. Som en sista bonus så kan man dessutom nyttja värmepumpar för kyla under heta sommarmånader.
Beroende på vart i landet man bor och hur ens bostad ser ut så kan det löna sig att skaffa värmepump. Så för dig som länge funderat på andra energialternativ eller kanske vill komplettera fjärrvärme förkasta inte konceptet kring värmepumpar. Att läsa på om de olika typerna som finns samt jämföra med andra energikällor och budgetera lönar sig ofta. Värmepumpar blir mer och mer moderna och enorma framsteg görs varje år på marknaden. Vem vet – kanske du har en bostad där en investering lönar sig?